duminică, 13 octombrie 2013

Breaza

Situată pe dealurile ce străjuiesc Valea Prahovei, în drumul nostru spre munte, Breaza este mai izolată în comparaţie cu alte staţiuni, trebuie să treci un pod pentru a ajunge la ea. De fiecare dată când mergeam pe DN1, mă fascina lumina soarelui care se revarsă la orice oră, în special la apus, peste dealurile dinspre Breaza, felul în care sunt împrăştiate casele printre fagi, mesteceni, sălcii şi alte soiuri de arbori, într-un amestec care îi face deosebit de pitoreşti. Mai ales acum, toamna! Tare aş fi vrut să ştiu cum au cocoţat oamenii casele pe dealurile acelea şi, în general, să aflu mai multe despre acest orăşel, cunoscut şi prin artele meşteşugăreşti - câteva ateliere de creaţie a iei româneşti.

Aşa că pentru mine Breaza a fost o mare surpriză, acesta fiind primul an în care am vizitat-o, chiar de două ori, şi cu siguranţă voi mai veni. Este o locaţie ideală de weekend, pentru plimbare şi aer curat. 

Breaza a fost declarată din 1928 staţiune balneo-climaterică şi se simte acest lucru, cred că era singurul loc cu soare în marea de ceaţă care a fost sâmbătă :). Este foarte civilizată, curată, drumul principal, asfaltat, trece dintr-un capăt în celălalt al staţiunii (nu pot să-i spun "oraş", pentru că este o comună, cu case). Oamenii sunt primitori şi, în general, locul emană o stare de bine. Ceea ce mi-a atras atenţia sunt casele şi curţile - s-a păstrat arhitectura veche, pestriţă, indiferent de perioadă, casele sunt foarte bine îngrijite şi se pune accent pe detaliu, curţile crează senzaţia de intimitate şi arată că oamenii de aici sunt iubitori de frumos. Fooarte interesantă descrierea de pe wikipedia, într-adevăr Breaza este o localitate foarte "colorată". 
Mister Mox. Pe bune că nu ştie să latre! N-am mai văzut câine să scoată sunete aşa de caraghioase!
Culori de toamnă
Prin oraş, pe strada principală, la soare
O clădire superbă, care este acum proprietate privată şi cred că va arăta de excepţie dacă va fi reabilitată. 
Mai încolo, brezenii sunt ocupaţi cu Târgul de Toamnă, care se organizează în fiecare an în apropierea sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.
Ce vedeam noi de pe banca de unde am mâncat sarmale cu mămăliguţă :)
Port popular românesc 
"Produse" de la târg, mai deosebite..  
 Concert în aer liber
 În culise
Apropo, tradiţionala ie nu prea se expune la Breaza. Nu că nu ar fi, dar pentru turişti sunt expuse doar câteva, iar preţurile nu sunt mai scăzute, aşa cum m-aş fi aşteptat. Alminteri.. frumoase
 Detalii care îmi plac
Semafor 
Şi ceva caraghios din târg, de la un "meşter" şuchiu 
   


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu